Zajednica žena Thun

       

Pisati o HKM i Zajednici žena iz Berna, a ne spomenuti Zajednicu žena iz Thuna bio bi pravi promašaj. Ovo je Zajednica koja se vrlo brine o osobama koje nemaju nikakva primanja, o samcima bez igdje ikoga, o majkama koje bi rađale svoje potomke, a nemaju dovoljno materijalnih sredstava da mogu rađati i odgajati mlade, i o svima onima koji žive u vrlo, vrlo teškim uvjetima.

   Zajednica je osnovana 06.03.1994. godine kao ogranak Zajednice žena - Bern i djelovat će sukladno po načelnim pravilima Hrvatske katoličke misije Bern. Žene su uvidjele da 
odlasci u Bern oduzimaju puno vremena i truda da bi mogle biti onako aktivne kako su željele i htjele, stoga odlučuju osnivanje svoje zajednice - Zajenice žena Thun.

   Same članice pišu:" Trudile smo se da u našoj misijskoj zajednici, u zajednički rad uključimo što veći broj žena, da razvijemo zajedništvo, ljubav i vjeru među nama da njegujemo našu riječ i kulturu. Grad Thun sa svojom oklolinom ima oko 150 katolički obitelji iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

   Kroz godinu organiziramo nekoliko zabava različitog tipa, a poslije svake nedjeljne sv. Mise nudimo našim župljanima uz kavu i različite vrste kolača. Uoči Uskrsa i Božića organiziramo bazar-prodaju ručnih radova naših članica. Ostvarenu zaradu namjenjujemo u karitativne svrhe. 

    Dosada smo pomagale stradalnike Domovinskog rata kao i djecu poginulih ratnih branitelja. Sudjelovale smo u akciji povratka prognanih na svoja ognjišta, osigurale smo novčana sredstava za dvije obitelji da poprave svoje porušene domove. Posebno smo ponosne na dar koji smo uputile u Dom za retardirane osobe"Juraj Bonači" u Splitu. Kupile smo i dopremile jedno vozilo za prijevoz retardiranih osoba i invalida.

    A 1998. godine prikupile smo nekoliko tisuća CHF i odlučile smo da ovim novcem pomognemo naš narod koji je pretrpio najteža ratna stradanja, pljačku i logore u banjalučkoj biskupiji.

    Četvrtak 19.11.1998. godine ostat će svima nama dugo u pamćenju. Nakon izmoljene krunice krećemo na put pun neizvjesnosti, put iščekivanja i nadanja. Ipak će se sve dobro završiti. Nakon dugih čekanja u Zagrebu i Banja Luci bolje rečeno poslije 23 sata iscrpne vožnje dođosmo pred prelijepu katedralu u Banja Luku.

    Teško je reći tko je što tada za sebe mislio. Snijeg pada, hladnoća stegla a naš biskup mons. dr. Franjo Komarica čeka nas raširenih ruku i očima punih suza radosnica.
Njegove prve riječi su bile: „dragi moji zar ste stvarno stigli, pa ovo je za nas večeras Božić". Tada smo istog trena pomislili: pa naš dar stvarno ide u prave ruke. Uložili smo veliki trud patnju i putovanje ali sada nam ništa nije  žao. Ni snijeg koji je stalno padao nije mogao da nam uskrati ovaj put, put koji nam je samo Bog pokazivao i njime nas vodio. 

   Ovo sve se sada drugačije gleda, ali tada: to su bile samo filmske scene za nas iscrpljene 
putnike. No sada je sve to okončano. Poklonjeno vozilo „Jip Nissan Patrol 4WD „ ostaje na raspolaganju dobrim i vrijednim rukama Banjalučke biskupije, a mi idemo u nove podhvate sa novim snagama i još većim željama da činimo dobro i dalje pomažemo sve one kojima je pomoć potrebna.