Zajednica žena Bern

 

Zajednica Žena HKM Bern osnovana je 25. siječnja 1987. uz podršku tadašnjeg misionara fra Šimuna Šite Šorić. Od samog početka cilj Zajednice je uzajamno se bolje upoznavati, izgrađivati međusobno prijateljstvo, te pomagati i raditi za temeljne interese misijske zajednice i svog naroda. Zajednica je namjenjena svim ženama HKM Bern bez obzira na njihovo bračno stanje. Prema našem Statutu, na godišnjoj Skupštini članice biraju Upravni odbor na godinu dana. Upravni odbor sačinjavaju predsjednica, dopredsjednica, tajnica, rizničarka i tri članice. Upravni odbor u svom djelovanju stoji u dogovornoj vezi sa upraviteljem Misije, a članice Odbora rade dogovorno i uz suglasnost Odbora. Simbolični doprinos članica za dobrotvorni fond Zajednice iznosi 30.- Fr. godišnje. Najveći dio prihoda sačinjavaju dobrovoljni prilozi, prihodi od prodaje kave i kolača kao i od drugih raznih akcija koje Zajednica organizira. Prikupljena sredstva koriste se iskljućivo u dobrotvorne svrhe.

U trenutku osnivanja Zajednica je pokrivala cijelo područje misije: Bern, Thun, Biel i Solothurn. S vremenom su se žene Thuna, Soloturna i Biela osamostalile i odvojile, s tim da je sačuvana uspješna međusobna suradnja i ugodno druženje. Osim toga Zajednica je i kolektivni član "Schweizerischer Katholicher Frauenbund"-a, klikni te pogledaj stranicu.

... od 1987. do danas


    Od osnutka HKM-Bern žene su kao vrijedne suradnice i pomagačice prisutne u mnogim segmentima rada. S vremenom se ukazala potreba i želja da se i bolje organiziraju, kako bi se u tuđini međusobno bolje upoznale i pomagale. Stoga je 25.01.1987. po ugledu na švicarke osnovana Zajednica žena HKM Bern. Sastavljen je Statut, te se u skladu s interesima i željama članica i u dogovoru s misionarom krenulo s radom.

 Aktivnosti su bile brojne i raznovrsne: prodaja kave i kolača u dvorani poslije sv. Mise, čuvanje djece za vrijeme predavanja i tribina, ručni rad, gimnastika i sport, igre i druženje u prirodi, Božićna večera s muževima. Osim toga organizirana je i molitva križnog puta u korizmi, te molitva krunice u svibnju, a planirani su i izleti - hodočašća. Ponešto od toga je otpalo, nešto se održalo do danas, a javljale su se i nove ideje i potrebe.

  Rat i ratne strahote, kolone izbjeglica i na tisuće potrebnih odredili su prioritet - skupiti i poslati čim više! Radilo se predano i sa srcem, skupljala se roba, lijekovi, hrana i sve što je trebalo te otpremalo u domovinu. Uz pomoć mnogih ruku bilo je i puno uspjeha:

- Prihvaćeno je kumstvo za djecu preko Karitasa (već godinama se po djetetu šalje 50.- Fr. mjesečno)

  - Zajednica je kumovala dvojici 100%-tnih invalida domovinskog rata kojima su puno značili ne samo materijalna pomoć nego i iskazana briga i podrška. Osobito je dirljiva Draganova sudbina. On je imao teški prostrijel kroz glavu te je morao ponovo učiti govoriti i hodati. Tijekom dugih, neizvjesnih i napornih mjeseci liječenja i rehabilitacije dogodila mu se ljubav koja je završila brakom i rođenjem sina. I žene Zajednice bile su pozvane na svadbu.

- Slalo se i za "Bedem ljubavi", akciju "Otočna veza", za porušene škole u Hrvatskoj, za hranu u Široki Brijeg...

- Dani su prilozi za nabavku invalidskih kolica, za bolnički auto, za transport Orašje..

- Osim za kumstva, Karitasu se šalje i za druge potrebe.

- Pomoć je otišla i dječjim domovima Brezovica, Egipat u Sarajevu, Slavonski Brod, Dječje selo Makarska kao i za djecu boraca HVO.

- Konstantno se pomaže obiteljima s mnogobrojnom djecom, bolesnima, starima, nemoćnima...
 

Osim toga od 1991. godine, kada mlada nam Hrvatska treba svakog i najmanjeg "ambasadora", Zajednica ulaže puno truda u širenje istine o Hrvatskoj i ratu u Hrvatskoj. U Bernu i okolici organizirani su štandovi na kojima se nude hrvatske rukotvorine, suveniri i turistički prospekti. Uz pomoć gospođe Lidije Škrabalo Zajednica sudjeluje na internacionalnom danu u "Kursaal-u Bern" gdje se prodaju pite i domaći kolači. Isto tako, u više navrata je pri Internacionalnoj školi u Bernu organiziran štand s hrvatskim specijalitetima. Za 10-godišnjicu BAFFAM-a predstavile smo švicarcima naše slatke specijalitete. Prošle godine, od 22. do 27.05.2000., Zajednica je prisutna i na "Hrvatskom tjednu u Bernu" u organizaciji Veleposlanstva. Svakodnevno su suradnice i članice Zajednice, u šatoru na Bärenplatzu, brojnim i maštovitim specijalitetima kulinarski predstavljale Hrvatsku, što je danas itekako važan segment turističke promocije. Također su svim zainteresiranima objašnjavale gdje je Hrvatska, ukazivale na brojne prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, te preporučale naše more kao idealno mjesto za odmor i zabavu.

Za sve učinjeno i postignuto možemo biti ponosni. Ne samo članice nego i svi oni brojni suradnici i suradnice koji su svojom podrškom, suradnjom i odazivom sve to omogućili.

S protekom vremena mijenjaju se i prioriteti, dolaze nove članice, javljaju se nove potrebe i želje. Zajednica je uvijek otvorena novim, svježim inicijativama i sadržajima. Želja nam je okrenuti se više problemima, dilemama i teškoćama s kojima se kao žene susrećemo ovdje u tuđini. Bez obzira da li ste članica ili ne, ako imate kakav prijedlog, kritiku ili jednostavno želite pomoći, javite se i ukljućite u veliku obitelj Zajednice žena HKM Bern.