Zajednica žena Bern

 

Izvještaj o rdau Zajednice žena za 2000/2001. godinu

   U prošloj 2000/01. radnoj godini Upravni odbor bio je u sastavu:
 

predsjednica
Ankica Jerbić
kava i kolaći
Kata Radošević
dopredsjednica
Marija Häni-Radman
Eva Santovito
rizničarka
Ružica Šarić
nabava
Marija Kamber
tajnica
Zdravka Colina
posjet bolesnima
Marija Novosel

 

Godišnji izvještaj podnijela je tajnica Zdravka Čolina na Skupštini održanoj 10.03.2001.

OŽUJAK: Primopredaja i podjela dužnosti. Sakupljamo ideje te dogovaramo i planiramo što i kako ćemo raditi u predstojećoj radnoj godini. Godišnja skupština KFB-a Bern. Bile smo u Schlierenu na promociji CD-a Chorusa Croaticusa.

TRAVANJ: Pozvale smo na korizmenu juhu i odaziv nije izostao. Imale smo čast ugostiti i Veleposlanika RH sa suprugom. Za ukusnu (al' ne posnu) juhu - čobanac - pobrinuo se "naš vjerni" kuhar Ivan Kamber. Ivane hvala!
Na blagdan Uskrsa sve smo prisutne u dvorani častile kavom i kolačima.

SVIBANJ: Sa švicarkama iz župe Tiefenau smo se molile i pjevale Majci Božjoj na oba jezika. Poslije smo se malo bolje upoznale uz kavu, čaj i kolače.
21. svibnja 2000. bila je Prva sv. pričest u našoj župi.22-27. svibnja bio je Hrvatski tjedan u Bernu. Prisutne smo svaki dan u šatoru na Bärenplatzu, gdje nudimo naše brojne i maštovite specijalitete, djela vrijednih ženskih ruku. Predstavile smo kulinarski "lijepu našu". Zainteresiranima smo objašnjavale gdje je Hrvatska i preporučale naš plavi Jadran kao ugodno mjesto za kupanje, rekreaciju i odmor!Povodom Dana državnosti, 29. svibnja, bilo nas je par na primanju u Muriju.
Ostale smo bez našeg Centra u Seidenwegu, a time i bez adrese. Pošta se do daljnjeg dostavlja predsjednici.
Upravni odbor ZŽ je bolje upoznala i ugostila gospoda Vedrana Međimorec. Provele smo ugodno poslijepodne kod nje u Muriju. Hvala!


LIPANJ: U Solothurnu je 18.06.2000. bila velika proslava biskupije Basel, gdje smo i mi imale zastupnicu.
U subotu 24.06. po ne baš sigurnom vremenu, imale smo piknik i sv. misu u Worblaufenu uz Aaru. Sveti Ilija je bio sa nama i nije dopustio da nas kiša rastjera prije reda. U molitvi, veselju, sportu i zabavi vrijeme prođe brzo. Dečki su se pobrinuli za gril, a mi žene za ostalo, pa nitko nije ostao gladan niti žedan. Hvala svim pomagačima!
Na Petrovo (29.05.2000.) naš fra. Ante Pranjić je sa subratom fra. Antom Medićem proslavio 25 godina misništva. Poslije svečanog misnog slavlja iznenadile smo fra. Antu našim poklonima - tortom u obliku crkve, albumom za slike te prigodnim govorom.

SRPANJ: Većina vas je na zasluženom godišnjem. Odmarate uz svoje drage doma ili se kupate na moru, a za one koji su ostali ovdje i dalje brinemo da nedjeljom ne ostanu bez kave i kolača. Dobile smo priliku i prostor u letku Katolischer Frauenbund, čiji smo kolektivni član, da se predstavimo. Kratko smo napisale tko smo, od kada i zašto se družimo, kako djelujemo te koji su nam planovi i želje. KFB je zainteresiran za suradnju - nedostaje nam posrednica!

KOLOVOZ: Mnogi su se već vratili svježi i odmorni iz južnih krajeva. U listopadu nas očekuje veliki posao - "Duvanjske rose" povjerile su nam organizaciju kave i kolača na njihovoj zabavi gdje oćekuju do tisuću gostiju. Razrađujemo plan kako obaviti taj izazovan ali i odgovoran posao.

RUJAN: Oproštaj od Veleposlanika RH, gospodina Mire Međimorec i gospode Vedrane. Inače relativno mirno razdoblje.

LISTOPAD: Dekoracija dvorane u Fribourgu za feštu "Duvanjskih rosa" i veliki posao organizacije, prijevoza i pripremanja kave i slastica. Mi smo dale sve od sebe, a čujemo da su "Duvanjske rose" i njihovi gosti bili zadovoljni našim radom. Hvala im na povjerenju!

STUDENI: Planiramo kako i gdje ćemo raditi adventske vjenčiće i aranžmane. Razmatrano je više varijanti i na kraju smo radile u tri grupe.

PROSINAC: Mjesec koji je pun termina. Izrađujemo i prodajemo adventske vjenčiće (za koje je ove godine bio manji interes) i aranžmane (koji su planuli). Na sv. Luciju smo posijale žito koje prodajemo prije Božića.
Božićna večera je bila u našem novom Centru. Pozvale smo članice i suradnice sa muževima i djecom. Odaziv je bio dobar, a to se osjetilo i u našoj riznici. Ivan Kamber je i ovaj puta pripremio ukusan čobanac. Vrijedne žene su spremile i obilje drugih slanih i slatkih specijaliteta, a uz gitaru smo i zapjevali.
Odazvale smo se pozivu Veleposlanstva RH i prisustvovale Božićnom koncertu u Muriju.
Na sam Božić častimo sve prisutne u dvorani kavom i kolačima.

SIJEČANJ: Sakupljamo pomoć za operaciju teško bolesnog, malog Antonija Đoić u Beču.
Na sv. Antu imamo goste u Centru. Pomažemo Ruži, koja nama skoro svake nedjelje kuha kavu.
Dogovaramo se, vršimo rezervacije i pripreme za Godišnju skupštinu.

VELJAĆA: 24.02.2001. bila je Pokladna zabava u Tiefenau. Našlo se šarenog svijeta, malih i velikih: kuhara, medicinskih sestara, žonglera, bakica, cvijeća, nekih bogatih šeika sa svojim haremom - koje hvala Bogu na kraju obratismo - biskupa, časnih sestara ... Žiriju nije bilo lako odlučiti kome dodijeliti nagrade. Od silnih maski nisu mogli jesti kolače i piti kavu.
Naša Martina Keletić, koja studira glazbu u Bernu, imala je ispitni koncert za koji je nas par žena našlo vremena. Išle smo ju podržati i uživale smo u dobroj glazbi. Martina čestitamo!

OŽUJAK: Godišnja skupština i svi poslovi koji se još moraju obaviti u zadnjih nekoliko dana.
Akcija prikupljanja obuće, odjeće i slatkiša za dječji dom "Egipat" iz Sarajeva. Žene iz Thuna putuju kombijem u Sarajevo pa će ponijeti i naše darove.
 


... i Financijski izvještaj


Godišnji obračun za 2000/01. podnijela je rizničarka Ružica Šarić na Skupštini održanoj 10.03.2001.

UKUPNO - REKAPITULACIJA
preuzeto stanje 18.03.2000. 1'241.00
ulaz u riznicu u toku godine 14'469.80
ukupno 15'710.80
izlaz prema listi 14'750.35
stanje 10.03.2001. 960.45
IZLAZ IZ RIZNICE
pomoći poslane u Domovinu prema specif. 8'300.00
Antoniju Đoić za operaciju 3'400.00
Djećji dom "Egipat" Sarajevo 800.00
pomoć za župu Pecnik - Posavina 300.00
pomoć za župu Cer - Posavina 500.00
pomoć za župu sv. Ivana - Vidovica (Požega) 400.00
darovano za FOHS 150.00
karte žalosti i darovi za mise ili cvijeće 205.90
cvijeće za bolesnice 38.00
darovi za jubileje i vjenčanja 117.40
potrošni materijal 347.10
troškovi poštarine i promjene adrese 137.10
troškovi banke 54.25
UKUPNO IZLAZ
14'750.35