30.  OBLJETNICA HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE U BERNU 

 

Početak misije

Crkva u Hrvata je uvidjela, posebice šezdesetih godina prošlog stoljeća, da treba ići za svojim vjernicima-radnicima i pomoći im da sačuvaju ono što pripada našem kršćanskom i narodnom biću.  HK Misija- Bern je  treća  po redu otvorena misija za katoličke Hrvate u Švicarskoj.

Davne 1972. godine u kolovozu došao je fra Šimun Oreč  i sa prvim naddušobrižnikom fra Radom  Vukšićem 18.veljače 1973. otvorio  HK Misiju-Bern. Uočila se potreba za takvim potezom zbog sve većeg broja Hrvata katolika koji su pritjecali u Švicarsku.

 

Prostorno i brojčano

U početku se naša Misija nalazila na prostoru šest  ili sedam kantona,  /skoro pola Švicarske/ da bi danas pokrivala samo veliki prostor bernskog kantona.

U 1982. godini je osnovana misija Lausanne i  od tada do 2000. godine, naša misija je pokrivala bernski i soloturnski kanton. Od 2000. godine Misija- Bern  sa 6.000 vjernika brine se za vjernike u bernskom kantonu. U početku bijaše na tom prostoru od sedam kantona / Be, Fr, Ge, Vd, Vs, Ti, Ne/ oko 2.000 katoličkih Hrvata, a danas samo u bernskom kantonu živi više od 6.000 katoličkih Hrvata.

Usporedba: U 1973. je kršteno u  sedam kantona  16 osoba, u 1966. u  dva kantona, bernskom i soloturnskom 101 osoba, a u 2002.godini samo u bernskom kantonu je kršteno  35 osoba.

Kroz proteklih 30 godina u našoj Misiji je:  kršteno 1.257 osoba, krizmano 560 osoba, vjenčano  260 parova,

                                    

Godišnje pristupi pojedinačnoj svetoj ispovijedi oko 2000 osoba, a blagoslov obitelji zatraži  preko  400 obitelji , itd.

                                                                        

Misionari  i  suradnice

U ovoj Misiji je djelovalo 5 svećenika: fra Šimun Oreč od početka 1973. do 15.081976.

  fra Ivan  Matijašević nastavlja  do travnja 1984.,a

  fra Šimun Ćorić od travnja 1984. do 1.09.2000..

  fra Jerko Penava od rujna 1990. do prosinca 1994 i                                                           

  fra Ante Pranjić, od 7.ožujka 1995. do danas.                                                    

                                            

U Misiji je djelovalo pet misijskih suradnica:

 + Mila Šram od 1974. -  1979.                                                            

   Jelena Brica od 1980 – 1981.                                                              

   Marja Novosel  od 1984.                                                                

   Marija Bubanko do 1996.,a od studenoga 1996.                                                            

   Ruža Radoš do danas.         

 

Neka ih dobri Bog sve blagoslovi u radu, životu i u vječnosti.

Misija - vjersko, kulturno, karitativno i društveno rasadište

Mogli bismo reći da je misija bila kao komadić domovine za sve članove koji su s njom bili povezani. Osim čisto pastoralnog djelovanja i  širenja Evanđelja, u misiji se nastojalo njegovati ono što pripada našem hrvatskom biću.

Stvarala se knjižnica,  koja danas ima nekoliko tisuća knjiga.                                                          

Okupljali su misionari odrasle i mlade.

Udruge Zajednice žena: Bern, Thun  danas su vrlo aktivne.

Misijska vijeća: Bern, Thun, Langenthal mnogo pomažu misionaru i životu misije.

Molitvena skupina djeluje već nekoliko godina.                                                                                                    

Organizirane  su  razne svečanosti: - Majčin dan, Nikolinje,  maškare,  hodočašća, razni susreti itd.                                                

Misijska djelatnost je bivala sve raznovrsnija:                                                                                                    

Od 1985 - do devedesetih, poznate su bile znanstvene tribine.        

-  u 1988.  je početak i  Hrvatske dopunske škole.                                                          

- Oktet »Chorus croaticus« je osnovan 21.08.1987. Danas se već osamostalio i postigao zapažene uspjehe.                                                                                    

-  Folklorne skupine su nastajale u misiji: »Kolo«,«Sokol«, te «Duvanjske rose«  od 1999.godine. Članovi te skupine su neumorni u  svojim nastupima.                                  

Sportski timovi : »Slavonija«,«Croatia«, «Posavina« ,«Tomislavgrad« itd. su godinama dobro surađivali i surađuju s  misionarima.

Karitativna djelatnost je posebice bila naglašena u vrijeme domovinskog rata. Šleperima se odvozila materijalna pomoć u domovinu.Kao primjer spomenimo da je u 1992. godini gosp. Vinko Herceg odvezao 23 kamiona pomoći.

Od 1996. godine nastojimo novčano pomagati siromašnima. Tako godišnje  misionar uruči novčanu pomoć oko 70 tisuća franaka siromašnima u domovini, a udruge Zajednice žena iz Berna i Thun još po 15 tisuća franaka svake godine.

Duhovna obnova   

                                                                                                           

Sadašnji misionar i naddušobrižnik fra Ante Pranjić organizirao je proslavu 30.  obljetnice života i rada Misije među Hrvatima u ovom  švicarskom  kantonu. Želio je da to bude najprije duhovni događaj. Zato je pozvao fra Zvjezdana Linića, voditelja duhovnog centra u Kući susreta Tabor u Samoboru da održi trodnevni duhovni seminar za vjernike Misije. Od četvrtka do nedjelje i prije podne, ali napose u večernjim satima sabirali su se vjernici u lijepom broju i sudjelovali na programu takvog duhovnog seminara koji je bio usredotočen na otkrivanje izazova Riječi Božje u svakodnevnom životu vjernika, zatim na vjeru u Isusa koji ozdravlja i oslobađa i s tim su bile povezane molitve koje su pratile izlaganja. Subota je predstavljala kulminaciju u tom hodu duhovne obnove i vjernici su raspoloženi dočekali samo slavlje misijske obljetnice. Sve se to odvijalo u crkvi sv. Križa gdje se hrvatski vjernici i inače nedjeljom i blagdanom sabiru za svetu misu u Bernu.

 

Središnje slavlje

Središnje  je slavlje bilo predviđeno u glavnoj katoličkoj crkvi u Bernu, u crkvi Presvetog Trojstva na blagdan Uzvišenja Svetog Križa. Za to slavlje bio je  pozvan sarajevski nadbiskup i metropolita kardinal Vinko Puljić koji je održao svoje obećanje. On je došao u pratnji svoga tajnika vlč. Dubravka Turalie, te u pratnji ravnatelja za inozemnu pastvu mons. Pere-Ivana Grgića. Misno je slavlje teklo u svečanom ozračju, dobro pripravljeno, praćeno pjevačima, oktetom »Chorus croaticus«, kao i pučkim pjevanjem, obogaćeno brojnim vjernicima u narodnoj nošnji. Crkva, koja ima prostor za preko tisuću osoba, je bila ispunjena vjernicima.

Kardinal je propovijedao iz konteksta blagdana Uzvišenja sv. Križa. Isus na križu imao je nad glavom natpis da je »Nazarećanin«. Obilježeno je njegovo zavičajno mjesto. I mi potječemo iz svoga zavičaja, kraja i domovine. Ne smijemo to zaboraviti. Čvrsta veza mora postojati, jačati se između domovine i dijaspore. Znak križa će uvijek biti izazov, ali za nas vjernike to je znak našeg identiteta. Osjećalo se u njegovoj riječi da bi najradije da se s vremenom svi Hrvati vrate natrag u svoje zavičaje. To je teško zamisliti, ali se smije sanjati.

Slavlje se nastavilo u parku oko crkve. Najprije je ponuđeno vrijeme odmora i osvježenja, a bilo je moguće i blagovati jer je organizirana i takva posluga vjernicima. Potom je bio kulturno zabavni program. Vjerujem da bi se zaista moglo reći da je to bila ozbiljna i dostojanstvena akademija. Bilo je bogatstva riječi u koju je uveo kratkim povijesnim osvrtom voditelj misije fra Ante Pranjić, zatim je riječ preuzeo kardinal Vinko Puljić. Potom je pozvan za riječ mons. Pero-Ivan Grgić, ravnatelj inozemne pastve. Čuli smo i riječi veleposlanika Republike Hrvatske u Bernu dr. Mladena Andrlića, voditelja veleposlanstva Bosne i Hercegovine gospodina Darka Zelenike te jednako tako i generalnog konzula u Zuerichu gospodina Nenada Helbla. Govorili su i švicarski predstavnici katoličke zajednice: g-đa Ursula Muther, upraviteljica za financije iz Biela, te član župnog vijeća  iz župe Sv. Križa. Progovorio je i prvi misionar fra Šimun. Svi su ovi govori i pozdravi bili praćeni folklornim i glazbenim točkama okteta »Chorus croaticus«, folklorne grupe »Duvanjske rose« uz gangu i gusle,te  »Posavski trio«. Nastupili su i glazbeni umjetnici Mario Batković – na harmonici  i Boris Klečić na gitari. A na ples  je sve  pozvao bend »Upitnik« iz Frankfurta.

Mnoštvo redara i misijskih suradnika potrudilo se da je sve bilo u savršenom redu i da je svečanost bila dostojanstvena. Svi su poželjeli da se sada redaju nove i nove godišnjice svjetlije budućnosti ove misije.

Ostani s nama, Gospodine Isuse!

Želja je to svih članova ove misije. Želimo i svoju budućnost živjeti s Kristom. Nije presudno gdje će to biti: u tuđini ili domovini. Ali je sudbonosno čija će riječ našim srcem i jezikom vladati. Bude li to riječ Evanđelja, onda ćemo dospjeti u život.

Na kraju hvala svim suradnicima i prijateljima HK Misije – Bern. Oni su zaslužni da je naša  Misija bila kao majka koja živi za svoju obitelj. Zato smo zahvalni  dobrom Bogu, jer nam od Boga dolazi svako dobro

Fra Ante Pranjić